A 2-es diabétesz és a gyümölcsök

2015.07.10 19:15

Az orvosok gyakran azt tanácsolják a diabéteszes betegeiknek, hogy ne igyanak cukros italokat, még gyümölcslevet sem. Az elmúlt években a gyümölcslégyártók erre úgy reagáltak, hogy a piacra dobtak számos csökkentett cukortartalmú gyümölcslevet, amelyek jobban megfelelnek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára is. Bizonyos zöldség- és gyümölcslevek, például a gránátalma leve ténylegesen hasznosak a 2-es típusú cukorbetegek számára. Ha diabéteszben szenvedünk, akkor érdemes megkérdeznünk az orvosunkat, mielőtt bármilyen gyümölcslevet rendszeresen elkezdenénk fogyasztani.
A paradicsomlé nagymértékben javíthatja a szív- és érrendszeri betegségekbe szenvedő egynek állapotát. Egy 2004-es utatás a Journal of the American Medical Association hasábjain megállapította, hogy a paradicsomlé képes fokozni a vérlemezkék aktivitását, így csökkentik a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A résztvevők az University of Newcastle (Ausztrália) vizsgálatában egy három hetes időszak során minden nap kaptak paradicsomlevet. A kutatók komoly javulásokról számoltak be. A cukrozatlan paradicsomlénak nagyon alacsony a glikémiás indexe és a glikémiás terhelése is, így az csak mérsékelten befolyásolja a vércukorszintet.
A gránátalma leve pedig teli van antioxidánsokkal, olyan anyagokkal, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a környezeti károkkal szemben, így csökkentve a szívbetegségek, a rák és más krónikus betegségek kialakulásának a valószínűségét.

—————

Vissza