A gránátalma és az áfonyalé hatása a vesékre

2015.08.10 09:40

A gránátalma és az áfonyalé egyaránt magas antioxdánstartalommal bír, így segítenek megvédeni a szervezetet az olyan kockázatokkal szemben, mint a vesekő, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A gránátalma leve polifenolokat tartalmaz, amelyek szintén erős antioxidánsok és, amelyek védenek a szabad gyökök termelésétől a szervezetben. A polifenolok is jelen vannak az áfonyalében, a vörösborban és a zöld teában, de a gránátalma nagyobb koncentrációban tartalmazza ezeket az antioxidánsokat. Valószínűsíthető, hogy a gránátalma és az áfonyalé egyaránt jó hatással van a vesékre, azonban még további kutatásokra van szükség, hogy teljes mértékben megértsük a vesét védő tulajdonságaikat, mechanizmusokat.

A vese diéta
A veseelégtelenségben vagy nephrosis szindrómában szenvedő személyek sokszor egy úgynevezett vese diétát követnek, amit az orvos írt fel és, ami lényegében egy alacsony fehérje- és sótartalmú diéta, amiben a kálium és a foszfor mennyiségét is korlátozni kell. Ha dialízisen megyünk keresztül, akkor viszont a só, a kálium és a foszfor korlátozások ugyan élnek, de emellett magas fehérjetartalmú étrend ajánlott. Mivel az áfonya és a gránátalma leve is alacsony káliumtartalommal bír, így hatékonyan be lehet illeszteni ebbe az étrendbe. Mindkét gyümölcslé emellett számos nélkülözhetetlen vitamint ás ásványi anyagokat tartalmaz, ami miatt szintén fontos szerepük lehet a vesék egészségének helyreállításában.
 

—————

Vissza