A gránátalma hatása a gyógyszerekre

2015.06.30 10:28

A gránátalma leve ma már egy új táplálkozási nagyhatalommá nőtte ki magát. A gránátalma levét ugyanis úgy tartják számon, mint ami képes kezelni és megelőzni a rák különféle típusait, a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, az elhíást, a dentális plakk lerakódását stb. Azonban ez a hatékony kiegészítő hatással van az egészségünkre más módon is. A gránátalma leve ugyanis befolyásolhatja azon gyógyszerek hatékonyságát, felszívódását, amelyeket éppen ezért szedünk, hogy egészségünket visszanyerjük. A gránátalma levének fogyasztásával ilyenkor pedig éppen ezt tesszük kockára.

Gyógyszerkölcsönhatások
A gránátalma levének azonban árnyoldalai is lehetnek. Egyes esetekben ugyanis a gránátalma leve kölcsönhtásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Éppen ezért, ahhoz, hogy a gránátalma levének fogyasztása biztonságos maradjon, nagyon fontos, hogy megkérdezzük az orvosunkat vagy a gyógyszerészt, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerünk nem lép-e kölcsönhatásba a gránátalma levével, illetve a gránátalmás kiegészítőkkel.

Mit kell tudni?
A gránátalma fogyasztása biztonságosnak tekinthető, amennyiben nem haladja meg a napi egy pohár (kb. 2,5 dl) fogyasztást. Ennek ellenére fontos óvatosnak lennünk, ha vérnyomás gyógyszereket szedünk, illetve tudni kell azt is, hogy a gránátalma leve kölcsönhatásba léphet az olyan italokkal is, mint a grapefruitlé. Mind a grapefruitlé és a gránátalmalé ugyanazt az enzimet használja a felszívódáshoz. A legtöbb esetben a gránátalma levét és a különféle gyógyszerkölcsönhatásokat nem vizsgálták eléggé alaposan, így érdemes az orvosunktól utánakérdezni mindennek alaposan.

—————

Vissza