A gránátalma tényleg csökkenti a plakkot az artériákban?

2014.07.14 08:03

Bár néhány kutatás alátámasztja a feltevést, mely szerint a gránátalma leve csökkenti az artériás plakk lerakódását, más tanulmányok ezt nem találták olyan meggyőzőnek. A MedlinePlus azonban megállapította, hogy elegendő bizonyíték támasztja alá az állítása. A gránátalma még így is erős kínálatát biztosítja az antoxidánsoknak, így ennek leve még mindig a legegészségesebb gyümölcslé a világon.

Érelmeszesedés
Az érelmeszesedés egy olyan betegség, amelyben a koleszterin és más zsírok a vérben lassan el kezdenek megszilárdulni és az érfalakon megtapadni. Idővel az artériákon ilyen lepedékek épülnek fel, amik megkeményednek. Ezek csökkentik az artériák méretét, a véráramlást megzavarják és ez vérrögök kialakulásához, magas vérnyomáshoz, anginához vagy szívrohamhoz is vezethet. Az étrendi és életmódbeli változások lassíthatják a plakk növekedését, de csak egy műtéttel vagy gyógyszeres kezeléssel lehet teljesen megszüntetni a problémát.

Kutatás
Egy 2004-es kutatás, izraeli és amerikai kutatók közreműködésével, megvizsgálta a korábbi kutatási eredményeket, amik arra keresték a választ, hogy a gránátalma hogyan hat az artériás plakkra. A vizsgálat során kiderült, hogy a kontrollcsoportban három év alatt az artériás plakk aránya átlagosan 9%-kal nőtt, míg a gránátalmát fogyasztók körében 30%-kal csökkent. A tanulmány azonban kicsi volt, mindössze 5 nőt és 14 férfit vizsgált, így további kutatásokkal és nagyobb csoportokkal kell bizonyítnai a gránátalma levének előnyeit.

—————

Vissza