A gránátalmalé a terhesség alatt

2015.10.09 09:10

A hidratálás a terhesség alatt igen komoly kihívás. Te és a növekvő magzat 8-12 pohárnyi vizet vagy más folyadékot is igényel egy nap. Ennél többre is szükség lehet, ha sokat izzadunk egy nyári napon vagy, ha rendszeresen végzünk valamilyen testedzést. A gránátalma leve azonban kiváló módja a folyadékpótlásnak, ha édesszájúak vagyunk és nem szeretnénk mindig vizet inni.

A folát
A folsav egy B-vitamin, ami nagyon fontos tápanyag a terhes nők számára. A gránátalmából már egyetlen adag 60 mikrogrammot biztosít ebből az értékes anyagból. Tudni kell, hogy terhesség alatt a szervezetnek 600 mikrogramm folsavra van szüksége, de már 400 mikrogrammal is csökkenthetjük a szülés kockázatait, illetve a csecsemő velőcsőrendellenességeit is.

Kálium
Ha egy pohár gránátalma levet hozzáadunk a diétánkhoz a terhessség alatt, akkor 538 milligramm káliumhoz is hozzájuttatjuk a szervezetünket. A terhes nők napi káliumigénye 4700 milligramm. Ez az ásvényi anyag segíthet megelőzni a lábikragörcsöket és az idegek és izmok működését is megfelelően kordában tartja. A kálium ezenfelül jótékonyan befolyásolja a szervezetben a folyadék szintjét - mivel a terhesség ideje alatt a vér gyakran besűrűsődik, ezért több káliumra lehet szükségünk.

Neuroprotektív előnyei
A gránátalma levének fogyasztása a terhesség alatt megvédi a magzat agyát a különféle sérülésektől. Egy tanulmány a Pediatric Research 2005 júniusi számában at jelzi, hogy a várandós egereknél a gránátalma leve képes volt csökkenteni az oxigénhiány során fellépő magzati agykárosodást. Azonban több humán vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ezek a megállapítások megerősítést nyerjenek.
 

—————

Vissza