A gránátalmalé és az agy

2015.04.01 08:29

Bizonyos gyümölcsök egészségügyi hatásait ismerve, megvásárolhatjuk őket nemcsak élvezeti, hanem egésségügyi célból is. A gránátalma például éppen egy olyan gyümölcs, aminek nagyon sok egészségügyi előnye létezik: a gránátalma antioxidánsai segítenek fenntartani az általános jó közérzetet, illetve számos tanulmány utal arra, hogy a gránátalma tápanyag-összetételének köszönhetően képes megvédeni az agyat a különféle károsodásoktól. A gránátalma ezenfelül növelheti bennünk a motiváció éretét is, ami jó hatással van a szellemi és fizikai tevékenységeink sikerességére is.

Antioxidáns tartalma
A Journal of Agricultural Food Chemistry kutatói állítjk, hogy a gránátalma leve nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz. A kereskedelemben kapható gránátalmalé háromszor annyi antioxidánst rejt magában, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Az antioxidáns mennyisége pedig még nagyobb volt az egész gyümölcsben, ami azt jelenti, hogy a gránátalma magjai is igen koncentrált formában tartalmazzák ezeket az antioxidánsokat. Az pedig tény, hogy ezek az antioxidánsok fontos szerepet játszank az gyműködés fokozásában.

Antioxidánsok és az agyműködés
A Franklin Intézet szerint a gránátalma leve fontos szerepet játszik az oxigénegyensúly fenntartásában az agyi területeken. Az antioxidánsok ráadásul fontos feladatot látnak el: megakadályozzák, hogy a szabad gyökök kárt tegyenek az agyi működésben.

—————

Vissza