A legfontosabb információk a gránátalmáról 1.

2014.07.14 08:06

Mint sok gyümölcs a gránátalma is jó adag C-vitamint szállít a szervezetünkbe, azonban más gyümölcsökkel ellentétben a gránátalmában nagy koncentrációban van jelen a B5-, B9- és K-vitamin is. Ezenfelül a gránátalma nagy koncentrációban tartalmaz káliumot és cinket, amik szintén létfontosságúak a szervezet egészséges működése szempontjából.
A B5-vitamin vagy ismertebb nevén a pantoténsav elengedhetetlen az egészséges bőrhöz és az idegek megfelelő működéséhez is. A pantoténsav jelen van a hajápolási összetevőkben, de a pantoténsav a táplálkozás szempontjából is igen fontos anyag. A pantoténsav kutatása egyelőre még folyamatban van, de az már bizonyos, hogy ez a mikrotápanyag segít megakadályozni az izomgörcsöket, az inzulinrezisztenciát és a mellékvese-elégtelenséget.
A B9-vitamin vagy folsav nagyobb jelentősséggel kezdett el bírni a világ táplálkozástudományában, amikor a kutatók megállapították, hogy a folsav hiánya a születendő csesemőknél nyelőcső rendellenességeket okozott. A felnőtteknek is szükségük van erre a vitaminra a DNs javítása szempontjából és az egészséges vérsejtek termeléséhez is. A gránátalma magjai a B9-vitamin ajánlott napi adagjának 9%-át tartalmazza.
A K-vitamin nagyon fontos a véraláfutások megelőzésében, illetve a csontritkulás kockázatának csökkentésében is. Áltlaában a sötétzöld leveles zöldségekben található meg a K-vitamin.

—————

Vissza