Hogyan biztonságos fogyasztani a gránátalma levét?

2014.07.14 07:53

A gránátalmát ma már az egész Földközi-tenger térségében termesztik és az ott élő népek számára ez a gyümölcs az Édenkert egyik hozadéka. A modern időkben a gránátalmát úgy tartják számon, mint egy szuperélelmiszert, ami képes enyhíteni számos betegséget gyógyító tulajdonságainak köszönhetően. A kutatások bebizonyították, hogy a gránátalma több körülmény között is igen hatékony. Persze fontos, hogy fogyasztását megelőzze egy orvosi konzultáció, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

Javasolt mennyiség
A Maryland Egyetem Orvosi Központja azt javasolja, hogy napi 2,5-5 dl gránátalma lé fogyasztása biztonságos a legtöbb ember számára. Azonban mivel hivatalosan nem minősül gyógyászati terméknek, a gránátalma kapcsán nincsen egységes ajánlott adag. Ezért is fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, aki megállapítja majd a biztonságos adagolást.

Toxicitás
Mint sok természetes kiegészítő és gyümölcslé, a gránátalma esetében is kell számolni a toxicitással, ha túl nagy dózisban jutunk hozzá. A Purdue Egyetem kimondja, hogy a tanninok hosszantartó és túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre. Az azonban nem világos, hogy mekkora mennyiségnél jelentkezhetnek a mellékhatások.

Előnyök
A gránátalma képes megakadályozni az artériás plakk képződését, megelőzi a prosztatarákot és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek súlyosságát. Tudományos bizonyítékok támasztják alá, jogy képes csökkenteni a koleszterinszintet és lassítja a prosztatarák növekedését. Annak ellenére, hogy a korai vizsgálatok ígéretesek, további kutatásokra van szükség, hogy meghatározzák a gyümölcs valódi hatékonyságát.
 

—————

Vissza