Hogyan mondod meg, ha rossz a gránátalma?

2015.11.27 09:55

A legfrissebb gránátalmák felülete sima és friss megjelenésű, magjai élénk, gényes vörösek - ha nem ezeket a tulajdonságokat tapasztaljuk, akkor gyanakodhatunk, hogy a gyümölcs nem eléggé friss. Bár a gránátalma nagyon sok ideig eltartható, nagyon fontos tisztázni azt is, hogy a szezonja kora ősztől a tél végéig tart, így ha máskor látunk a boltok polcain, akkor jobb, ha gyanakodunk, hogy nem teljesen friss az adott termék.

A külső membrán
Bár nem egy üzembizto eljárás, de általában el tudjuk kerülni a romlott és régi gránátalma megvásárlását, ha csak sima felületű fdarabot vásárolunk, ami mentes a zúzódásoktól és elszíneződésektől. A régebbi gránátalmákon a bőr zsogorodott és ráncos. Fényesssége is kopott, illetve súlyra nem túl nehéz, hiszen belőle a nedvesség már eltávozott.

A belső magok
Ha kinyitjuk a gránátalmát, akkor a membránnak teljesen fehérnek kell lennie, a magoknak pedig élénkvörösnek. Ha a bél barnásnak tánik a szélein, a magok azonban pirosak, akkor még nyugodtan fel lehet használni a gyümölcsöt, viszont ha már a magok is barnásak és puha, pépes megjelenésűek, akkor legjobb, ha eldobjuk a gránátalmát. Egy gránátalma egyszerre tartalmazhat jó és rossz magokat, a jókat még akkor is nyugodtan megehetjük, ha mellettük már csak barnásakat találunk.

A gyümölcs hosszantartó tárolása
Ha azt tervezzük, hogy a gránátalmát néhány napon belül elfogyasztjuk, akkor nyugodtan hagyjuk azt szobahőmérsékleten. Az egész gyümölcs három napig eltartható. A magokat 3 hónapig lehet tárolni a hűtőben, fagyasztva fél évig őrzik meg a minőségüket.
 

—————

Vissza