Milyen igényei vannak a gránátalma fának?

2015.06.30 10:29

A gránátalma vadul népszerű lett a 2000-res évek közepére. Nagy számban kezdett felbukkanni az élelmiszerboltokban, illetve a gránátalma leve és a belőle készült szirupok is széles körben elérhetővé váltak. A gyümölcs népszerűsége elsősorban tápanyagtartalmának köszönhető.
A gránátalma egy jó rostforrás, magas kálium- és C-vitamintartalma miatt sok ember számára igen kedvelt gyümölcs. Ezenfelül a gránátalma teli van antioxidánssal is, amelyekről ismert, hogy igen hasznosak a szívbetegségek megelőzésében, illetve a rák leküzdésében is. Bár a gránátalma nem növekszik minden éghajlaton, a gránátalma fák szépek lehetnek a saját háztáji kertünkben is. Ha bizonyos igényeit kielégítjük, akkor saját egészségünk ellátására elegendő gyümölcsöt fog termelni már egyetlen fa is.

Ültetés
A gránátalma fákat a tél végén vagy kora tavasszal kell kiültetni, miután elmúltak az utolsó fagyok, állítja az University of Florida IFAS Extension. Úgy kell ültetni, hogy a gyökerek nedves, de nem túl telített talajba kerüljenek. A konténer nevelésű fákat azonos mélységbe kell ültetni, mint ahogyan eredeti helyükön voltak. Ha a gránátalma fákat sövényekbe ültetnénk, akkor legalább 6-9 méterre ültessük egymástól az egyes darabokat, hogy minden egyes növénynek legyen legalább 12-18 méter helye a növekedésre.

Fény
A gránátalma sok napfényt igényel ahhoz, hogy megfelelően termelhesse gyümölcseit. Ezeket a fákat a legnaposabb és legmelegebb helyre kell ültetni, amennyire ez csak lehetséget, tanácsolják a Californian Rare Fruit Growers. Megfelelő éghajlaton a gránátalma megtűri a részleges árnyékot, de minél naposabbak a feltételek, annál jobb.

—————

Vissza