Blog

Milyen juttatásokat ad a gránátalma?

2016.01.12 08:58

A gránátalma fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben, öregedésgátló tulajdonságait például sok kultúrában ismerik és kihasználják szerte a világban. Manapság a gránátalma levét, a gránátalma magját és a gránátalma alapú kiegészítőket is megtaláljuk  piacon, sőt a gyümölcs sznte bármikor fellelhető a bioboltokban és a nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerboltokban is.
De tényleg megéri némileg magasabb árat kifizetni ezekért a termékekért? És a gránátalma ténylegesen segít abban, hogy hosszabban és egészségesebben élhessünk?

Több gránátalmát kellene ennünk?
Valószínűleg. Éppúgy, ahogy jó ötletlen tűnk az is, ha sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Hozzá kell tenni azt is, hogy a gránátalma gyümölcsléből vagy levéből olyan vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és egyéb tápanyagokhoz juttatjuk hozzá a szervezetünket, amelyeket nem kaphatna meg más forrásból. Azonban nem szükséges, hogy a gránátalmát őrült módjára fogyasszuk. Csak normálisan. Ha hetente néhányszor beiktatjuk az étrendünkbe, akkor már jót tettünk. A legegyszerűbb (és persze legdrágább) módja ennek, ha 100%-os gránátalma levet vásárolunk. Ezek a gyümölcslevek magasabb koncentrációban tartalmazzák a gránátalma értékes anyagait és erős, akár esetenként enyhén kesernyés ízük is lehet. Éppen ezért ajánlott őket hígítani egy kevés vízzel vagy ásványvízzel.

 

—————

A gránátalma jó a gyerekeknek?

2016.01.12 08:57

A gránátalma egy olyan gyümölcs, amit gyakran neveznek szupergyümölcsnek a magas antioxidáns tartalmának köszönhetően. A gránátalma eredetileg Iránban őshonos, a gyümölcs úgy néz ki, mint egy közepes méretű narancs, azonban héja vöröses, rózsszín, bőrszerű. A gránátalma belsejében több száz kicsi áttetsző zsákocska található, melyeket magoknak neveznek és ezek teli vannak piros, rózsaszín gyümölcslével. Ezek a zsákocskák a gránátalma egyetlen ehető részei. A gránátalma kifejezetten egészséges a gyermekek számára és viszonylag kis mennyiségben tartalmaz kalóriákat, éppen ezért érdemes arra törekednünk, hogy a gyermekünk minél többet fogyasszon belőle, lehetőleg rendszeresen. A gyermekek nagy részét vonzza a világos színű, lédús magvak elfogyasztása, illetve a legtöbben élvezik a gránátalma édes-savanykás ízét.

A magok eltávolítása
A gránátalma magjainak eltávolítása nem kell, hogy egy rendetlen vagy frusztráló élmény legyen. A kaliforniai Gránátalma Társaság azt javasolja, hogy a gránátalma koronáját levágva, majd gerezdekre szelve a gyümölcsöt egy tál vízbe merítve azt, könnyedén kinyerhetjük a kisgyerekek számára is a magokat. Ujjunkkal szétfeszítve a gyümölcsöt a tál vízben kinyerhetjük a magokat, miközben nem fog a lé mindenfelé fröcskölni. A magokat ezután egy lyukas kanállal vagy szűrővel összelapátolhatjuk és innentől kezdve a gyermekek azonnal fogyaszthatják.
 

—————

Hogyan mondod meg, ha rossz a gránátalma?

2015.11.27 09:55

A legfrissebb gránátalmák felülete sima és friss megjelenésű, magjai élénk, gényes vörösek - ha nem ezeket a tulajdonságokat tapasztaljuk, akkor gyanakodhatunk, hogy a gyümölcs nem eléggé friss. Bár a gránátalma nagyon sok ideig eltartható, nagyon fontos tisztázni azt is, hogy a szezonja kora ősztől a tél végéig tart, így ha máskor látunk a boltok polcain, akkor jobb, ha gyanakodunk, hogy nem teljesen friss az adott termék.

A külső membrán
Bár nem egy üzembizto eljárás, de általában el tudjuk kerülni a romlott és régi gránátalma megvásárlását, ha csak sima felületű fdarabot vásárolunk, ami mentes a zúzódásoktól és elszíneződésektől. A régebbi gránátalmákon a bőr zsogorodott és ráncos. Fényesssége is kopott, illetve súlyra nem túl nehéz, hiszen belőle a nedvesség már eltávozott.

A belső magok
Ha kinyitjuk a gránátalmát, akkor a membránnak teljesen fehérnek kell lennie, a magoknak pedig élénkvörösnek. Ha a bél barnásnak tánik a szélein, a magok azonban pirosak, akkor még nyugodtan fel lehet használni a gyümölcsöt, viszont ha már a magok is barnásak és puha, pépes megjelenésűek, akkor legjobb, ha eldobjuk a gránátalmát. Egy gránátalma egyszerre tartalmazhat jó és rossz magokat, a jókat még akkor is nyugodtan megehetjük, ha mellettük már csak barnásakat találunk.

A gyümölcs hosszantartó tárolása
Ha azt tervezzük, hogy a gránátalmát néhány napon belül elfogyasztjuk, akkor nyugodtan hagyjuk azt szobahőmérsékleten. Az egész gyümölcs három napig eltartható. A magokat 3 hónapig lehet tárolni a hűtőben, fagyasztva fél évig őrzik meg a minőségüket.
 

—————

A gránátalma hatásai

2015.11.17 10:25

A gránátalma nagyon fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében: sok kultúrábn például nagyszerűen kihasználják öregedésgátló hatásait. Ma már a gránátalmát ezerféle formában be lehet szerezni a piacon: gránátalmalevet, gránátalma magokat és gránátalma alapú kiegészítőket is vásárolhatunk, amelyek szinte mindenhol jelen vannak. De valóban megéri ezekért a termékekért magasabb árakat fizetni? A gránátalma tényleg képes segíteni minket a hosszabb és egészségesebb élet elérésében?

A gránátalma segítséget jelenthet a rák elleni küzdelemben?
Van már egy csomó kutatási eredmény, ami igazolta a gránátalma rákellenes tulajdonságait. A gyümölcs, a gyümölcslé, a gránátalma magjai vagy kivonatai is jelen voltak már olyan kutatásokban, melyek az emlőrák, a prosztatarák, a tüdőrák és a melanoma (stb.) elleni küzdelemben esélyes szereket vizsgálta. A kutatások persze nem azt találták, hogy a gránátalma egy rák elleni csodaszer lehetne. Az azonban tény, hogy a gránátalmából inyert vegyületek hasznosak lehetnek a rákos tudmorok kialakulásának gátlására, valamint képesek lassítani a daganatok növekedését is. A hatások egyértelműek voltak, azonban egyértelműen több kutatásra van még szükség ahhoz, hogy a gránátalma hatékonyságát pontosabban lehessen látni.

A gránátalma fogyasztásának egy szórakoztató módja a gránátalmából készült édes szirup, a grenadine fogyasztása is. Ezt a szirupot fel lehet használni az egzotikus fogások főzéséhez, elkésítéséhez, illetve a koktélok megalkotásához is.

—————

A gránátalma kiválasztása

2015.11.02 18:46

Az ősz elején a gránátalma főműsoridőbe kerül, hiszen az északi féltekén októberben és novemberben van a szezonja, de még áltlaában télen is elérhető. Az egész gyümölcs nagyjából akkora, mint egy narancs, a kérgének színe pedig a sárgás-narancsostól egészen a vöröses liláig, bíborig terjedhet.
A legjobb, ha olyan gránátalmát választunk, ami kövér és kerek, nehéz a mérete, gazdag és friss a színe, emellett pedig mentesnek kell lennie a vágásoktól és egyéb sérülésektől. A nagyobb és nehezebb gyümölcsökben több lé van jelen.
A magot körbeölelő zsákocskák körömnyi nagyságúak. Ezek a magok nagyon hasonlóak a kukoricáéhoz, de vörösesek, áttetszőek és jóval vékonyabb a bőrük, a hártáyjuk is.
A gránátalma egy olyan gyümölcs, amely ha egyszer beérik, akkor már nem érik tovább, így ha leszedtük a fáról, akkor nem lesz képes megnövelni a cukortartalmát, ezért a legjobb, ha olyan fajtát vásárolunk, ami nem a boltok polcain lett pirossá.

A gránátalma tárolása
Az egész gyümölcsök akár egy hónapig is eltárolhatóak hűvös, száraz helyen, hűtőszekrényben pedig akár két hónapig is megvannak. A megpucolt gránátalma magokat egy légmentesen záródó tasakban le is lehet fagyasztani, így akár egy évig is fel lehet használni. A friss gyümölcslét hűtve kell tárolni és két-három nap alatt el kell fogyasztani.
 

—————

A gránátalmalé a terhesség alatt

2015.10.09 09:10

A hidratálás a terhesség alatt igen komoly kihívás. Te és a növekvő magzat 8-12 pohárnyi vizet vagy más folyadékot is igényel egy nap. Ennél többre is szükség lehet, ha sokat izzadunk egy nyári napon vagy, ha rendszeresen végzünk valamilyen testedzést. A gránátalma leve azonban kiváló módja a folyadékpótlásnak, ha édesszájúak vagyunk és nem szeretnénk mindig vizet inni.

A folát
A folsav egy B-vitamin, ami nagyon fontos tápanyag a terhes nők számára. A gránátalmából már egyetlen adag 60 mikrogrammot biztosít ebből az értékes anyagból. Tudni kell, hogy terhesség alatt a szervezetnek 600 mikrogramm folsavra van szüksége, de már 400 mikrogrammal is csökkenthetjük a szülés kockázatait, illetve a csecsemő velőcsőrendellenességeit is.

Kálium
Ha egy pohár gránátalma levet hozzáadunk a diétánkhoz a terhessség alatt, akkor 538 milligramm káliumhoz is hozzájuttatjuk a szervezetünket. A terhes nők napi káliumigénye 4700 milligramm. Ez az ásvényi anyag segíthet megelőzni a lábikragörcsöket és az idegek és izmok működését is megfelelően kordában tartja. A kálium ezenfelül jótékonyan befolyásolja a szervezetben a folyadék szintjét - mivel a terhesség ideje alatt a vér gyakran besűrűsődik, ezért több káliumra lehet szükségünk.

Neuroprotektív előnyei
A gránátalma levének fogyasztása a terhesség alatt megvédi a magzat agyát a különféle sérülésektől. Egy tanulmány a Pediatric Research 2005 júniusi számában at jelzi, hogy a várandós egereknél a gránátalma leve képes volt csökkenteni az oxigénhiány során fellépő magzati agykárosodást. Azonban több humán vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ezek a megállapítások megerősítést nyerjenek.
 

—————

A gránátalma bőrbarát előnyei

2015.10.09 09:09

Az elmúlt néhány évben a gránátalmát úgy tartották számon, mint egy szuperélelmiszer, azonban gyógyászati és kozmetikai előnyei is jelentősek és már ezeket is ismerték az ókorban. A gránátalma sok kultúrában mint a jólét és a bőség szimbóluma szerepel. A modern tudományos vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy a lédús magvai a gránátalmának számtalan egészségügyi ellátásra alkalmasak.

1. Öregedésgátló tulajdonságokkal bír. A gránátalma véd a korai öregedéssel szemben, segít csökkenteni a bőr öregedésének jeleit, a leégés okozta károkat, valamint a ráncok és finom vonalak mélységét is csökkenti. A gránátalma ezenfelül segít megleőzni a hiperpigmentációt és az öregségi foltok kialakulását.

2. Hatékonyan kezeli a száraz bőrt. A gránátalma fontos összetevője a hidratáló krémeknek és testápolóknak, mivel kis molekuláris szerkezete lehetővé teszi, hogy mélyen behatoljon a bőrbe és az alsóbb rétegeket is feltöltse tápanyagokkal vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A legtöbb bőrtípus esetében igen jól működik. Mivel a gránátalmamagjának olaja mélyen behatol a bőrbe, ezért igen hatékony a szárazbőr kezelésében. A gránátalma megnyugtatja a száraz, repedezett és irritált bőrt. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz punicic savat, omega-5 zsírsavat, amelyek hidratálják a bőrt és megakadályozzák, hogy annak nedvessége elvesszen.

—————

Hogyan lehet felhasználni a gránátalma magjait?

2015.08.27 10:07

A gránátalma az egyik legjobb gyümölcs, amit nagyon jól esik fogyasztani. Amerikában leginkább Kaliforniában, Arizónában és Texasban termesztik, de ma már Európában is meg lehet találni a helyben termesztett változatát. Ha hidegebb éghajlaton élünk, akkor valószínűleg távolabbról érkezik hozzánk ez a gyümölcs, azonban ilyenkor sem kell megijedni, hiszen áltlaában mindenhová eljutnak a lédús és érett változatok. A gránátalmát pedig érdemes beszerezni, bárhol is éljünk, hiszen ezeféle módon fel lehet azt használni.

1. Gránátalma és az olíva
A gránátalma nagyon jól passzol az olajbogyóhoz, ami őrültségnek hangozhat, mégis igaz. Tálaljunk tehát a gránátalma magok mellé egy kevés olajbogyót, így egy mesés fanyar, édes, sós és kesernyés előételt kapunk.

2. Gránátalma bruschetta
Ősszel és télen igazán jól esik egy meleg bruschetta, amit egy kis kecskesajttal, lilahagymával és őrölt petrezselyemmel készíthetünk el. Szórjuk meg ezt az ételt egy kevés gránátalma maggal, hogy még jobban felturbózzuk az ízeket.

3. Gránátalma öntet
A gránátalma magjából, pirított piros paprikából, dióból és egy kis gyümölcsös aromájú olívaolajból kiváló mártogatóst készíthetünk, amit aztán kekszel vagy kenyérrel kínálhatunk.

4. Gránátalma hússal
Gránátalma hússal? Igen! A gránátalma kellemes fanyarsága, illetve a gyümölcs leve jól passzol a finoman pirított, illetve a grillezett húsokhoz is.

 

—————

A gránátalma és az áfonyalé hatása a vesékre

2015.08.10 09:40

A gránátalma és az áfonyalé egyaránt magas antioxdánstartalommal bír, így segítenek megvédeni a szervezetet az olyan kockázatokkal szemben, mint a vesekő, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A gránátalma leve polifenolokat tartalmaz, amelyek szintén erős antioxidánsok és, amelyek védenek a szabad gyökök termelésétől a szervezetben. A polifenolok is jelen vannak az áfonyalében, a vörösborban és a zöld teában, de a gránátalma nagyobb koncentrációban tartalmazza ezeket az antioxidánsokat. Valószínűsíthető, hogy a gránátalma és az áfonyalé egyaránt jó hatással van a vesékre, azonban még további kutatásokra van szükség, hogy teljes mértékben megértsük a vesét védő tulajdonságaikat, mechanizmusokat.

A vese diéta
A veseelégtelenségben vagy nephrosis szindrómában szenvedő személyek sokszor egy úgynevezett vese diétát követnek, amit az orvos írt fel és, ami lényegében egy alacsony fehérje- és sótartalmú diéta, amiben a kálium és a foszfor mennyiségét is korlátozni kell. Ha dialízisen megyünk keresztül, akkor viszont a só, a kálium és a foszfor korlátozások ugyan élnek, de emellett magas fehérjetartalmú étrend ajánlott. Mivel az áfonya és a gránátalma leve is alacsony káliumtartalommal bír, így hatékonyan be lehet illeszteni ebbe az étrendbe. Mindkét gyümölcslé emellett számos nélkülözhetetlen vitamint ás ásványi anyagokat tartalmaz, ami miatt szintén fontos szerepük lehet a vesék egészségének helyreállításában.
 

—————

A 2-es diabétesz és a gyümölcsök

2015.07.10 19:15

Az orvosok gyakran azt tanácsolják a diabéteszes betegeiknek, hogy ne igyanak cukros italokat, még gyümölcslevet sem. Az elmúlt években a gyümölcslégyártók erre úgy reagáltak, hogy a piacra dobtak számos csökkentett cukortartalmú gyümölcslevet, amelyek jobban megfelelnek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára is. Bizonyos zöldség- és gyümölcslevek, például a gránátalma leve ténylegesen hasznosak a 2-es típusú cukorbetegek számára. Ha diabéteszben szenvedünk, akkor érdemes megkérdeznünk az orvosunkat, mielőtt bármilyen gyümölcslevet rendszeresen elkezdenénk fogyasztani.
A paradicsomlé nagymértékben javíthatja a szív- és érrendszeri betegségekbe szenvedő egynek állapotát. Egy 2004-es utatás a Journal of the American Medical Association hasábjain megállapította, hogy a paradicsomlé képes fokozni a vérlemezkék aktivitását, így csökkentik a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A résztvevők az University of Newcastle (Ausztrália) vizsgálatában egy három hetes időszak során minden nap kaptak paradicsomlevet. A kutatók komoly javulásokról számoltak be. A cukrozatlan paradicsomlénak nagyon alacsony a glikémiás indexe és a glikémiás terhelése is, így az csak mérsékelten befolyásolja a vércukorszintet.
A gránátalma leve pedig teli van antioxidánsokkal, olyan anyagokkal, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a környezeti károkkal szemben, így csökkentve a szívbetegségek, a rák és más krónikus betegségek kialakulásának a valószínűségét.

—————