A gránátalma egészségügyi hatásai

2014.07.14 07:48

A gránátalma amellett, hogy kiváló forrása a C-vitaminnak, kalciumnak és káliumnak, számos olyan erős antioxidánst is tartalmaz, amik védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A kutatások azt igazolják, hogy a gránátalma napi étrendbe való iktatásával javítható az általános egészségi állapot és csökkenthető a szív- és érrednszeri betegségek, valamint a rák egyes fajtáinak kialakulása.

Harcol a tüdőrák ellen
Egy 2007-es tanulmány szerint a gránátalma hatékonyan lassítja a tüdőrák terjedését a betegek esetében. A tudósok megállapították, hogy ennek oka a gránátalma magas antioxidáns tartalma, ami így gyulladáscsökkentőként és antikarcinogénként működik.

Lassítja a porc romlását
A gránátalma előnyös lehet az osteoarthritisben szenvedők számára is, mivel javítja a porcok állapotát és élettartamukat növeli. Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy a gránátalma megakadályozza azon enzimek termelődését, amik a porcveszteséget generálják.

Csökkenti a mellrák kockázatát.
Egy 2009-es tanulmány szerint a gránátalma csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A gránátalma egy ellgasav nevű antioxidánst is tartalmaz, ami blokkolja az aromatáz nevű enzimet, ami kulcsszerepet játszik a mellrák kialakulásában.

Gyulladáscsökkentő
Egy 2009-es kutatás igazolta, hogy a gránátalma kivonata csökkenti a szervezetben fellelhető gyulladásokat, így javítja a szívek és az erek állapotát is.

—————

Vissza