A gránátalma és a koleszterin

2014.08.14 08:29

A gránátalmában nagyon nagy mennyiségben találunk antioxidáns hatásű polifenolokat, melyek védik a sejteket és a nitrogén-monoxidot az oxidatív pusztulástól. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet optimálisan használja fel a nitrogén-monoxid biológiai előnyeit. A gránátalma ezenfelül elősegíti a lipid profilok megfelelő máködését. Az egyik vizsgálat során 14 férfi és 8 nő bevonásával (akik mind cukorbetegek voltak és magas volt a lipidprofiljuk is) tesztelték a gránátalmát: naponta 45 mg koncentrált gránátalmát kaptak 8 héten át. A vizsgálat végén a tudósok megállapították, hogy az összkoleszterin és az LDL szintje jelentősen csökkent. Azonban jelentős változás nem volt megfigyelető a trigliceridszintben és a HDL szintjében sem, ami szintén pozitív. A polifenolok, melyek a gránátalmában is igen gyakoriak, különösen jól ismertek arról, hogy gátolják az LDL koleszterin oxidációját, a makrofág sejt képződését és a plakkok létrejöttét az artétriákon belül. Ezért a gránátalma ígéretes megoldást jelent a magas koleszterinszint természetes csökkentésére, illetve a magas koleszterinszint egésségügyi kockázatainak megelőzésére is.
Egy gránátalma vagy fél liter gránátalma leve jó módja lehet annak, hogy visszaszorítsuk a magas koleszterinszintet, hogy megelőzzük a vírusos fertőzések kialakulását, illetve a különféle daganatokét is. Tehát, ha szeretnénk egészségesebbek lenni, akkor a gárnátalmát nem hagyhatjuk ki a történetből.

—————

Vissza