A gránátalma és a megnagyobbodott prosztata

2014.07.14 07:57

A prosztata fontos része a férfi reproduktív rendszernek. Ez a mirigy a húgycsövet öleli körül és befolyásolja a sperma összetételét. A kor előrehaladtával ez a mirigy megduzzadhat, ami leggyakrabban egy jóindulatú, ám kellemetlen tüneteket produkáló állapot. Azonban a prosztata megnagyobbodása olyan szövődményekkel is jártha, mint a prosztatarák. A gránátalmalé azonban olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amik segítenek megakadályozni vagy lassítani a prosztata megnagyobbodását.

Okai, tünetei és a diagnózis
A prosztata megnagyobbodás pontos okai egyelőre még ismeretlenek, de az életkorral kapcsolatos nemi hormonok változása vagy a DNS-károsodás is okozhatja ezt a rendellenességet. A betegség olyan tüneteket okozhat, mint a vizelési nehézség, a gyenge sugárban ürülő vizelet, a gyakori vizelési inger. Időnként vér is megjelenhet a vizeletben, gyakorivá válhatnak a húgyúti fertőzések, a kismedencei fájdalom vagy a csípő fájdalom. Az ejakuláció is fájdalmassá válthat.

Gránátalma
A gránátalma gátolja egy olyan enzim működését, ami ösztrogént termel, ami az idősebb férfiak esetében oka lehet a prosztata megnagyobbodásnak. A gránátalma vegyületei ezenfelül erős antioxidánsok, amik eltávolítják a káros szabad gyököket a szervezetből. Ezek az anyagcsere-melléktermékek vagy környezeti mérgek károsíthatnák a sejtmembránokat vagy a DNS-t, növelve annak kockázatát, hogy a normál prosztata megnőjön. A gránátalma tehát nagymértékben hozzájárul a prosztata megnagyobbodás elkerülésében.

—————

Vissza