A gránátalma gátolhatja az áttétes emlőrák kialakulását

2014.07.14 07:58

A gránátalma levéről már köztudott, hogy hatásos a daganatos megbetegedésekkel szemben, de egy új kaliforniai tanulmány most megállapította, hogy ez a gyümölcs hatékonyan gátolja azokat a folyamatokat, amik az áttétes emlőrák kialakulásáért lennének felelősek. A kutatókat az eredmények annyira lenyűgőzték, hogy kijelentették azt is, hogy a gránátalma leve “potenciálisan hatékony általában a rák progressziójának megelőzésében.”

A gránátalma és a rák - jelenlegi helyzet
A gránátalma levéről már kimutatták a citotoxicitást (képes elindítani a rákos sejtek apoptózisát) a laboratóriumi vizsgálatok során. Ezt az eredményt azután állatokon is igazolták, így világossá vált, hogy a gránátalma kivonat gátolja a rákos sejtek növekedését a tüdő, bőr, vastagbél és a prosztata daganatok esetében. Annyira meggyőzőek voltak a bizonyítékok, hogy további 10 vizsgálatot hajtottak végre, amik szintén igazolták ezeket az eredményeket. A legfrissebb kutatások arra világítanak rá, hogy a gránátalma leve a mellrák ellen is hatékony lehet.

Áttörés a mellrák kezelésében - metasztázis gyulladás
Az University of California Riverside kutatói 1%-os és 5%-os koncentrációjú gránátalma kivonatokkal fecskendezték be az egészséges és a mellrákos sejteket. Az eredmény: mindkét típusú kivonat esetében csökkent a rákos sejtek terjedése és növekedése, míg az 5%-os kivonat esetében ez a folyamat le is állt és a rákos sejtek jelentős része elpusztult.
Még fontosabb, hogy még az 1%-os gránátalma lé is stimulálta a gének expresszióját, amely számos módon elnyomja az áttétes folyamatokat.

—————

Vissza