A gránátalma hatékonyan csökkenti az artériás plakkot

2014.07.14 07:51

Bár néhány kutatás alátámasztja a feltevést, hogy a gránátalma levének rendszeres fogyasztásával csökkenthető az artériás plakk nagysága, még több kutatásra van szükség ennek az állításnak az igazolására. A MedlinePlus az utóbbi években újabb pozitív eredményekkel rukkolt elő. A gránátalma rengeteg antioxidánst tartalmaz, így a világ egyik legegészségesebb gyümölcslevének számít.

Érelmeszesedés
Az érelmeszesedés egy olyan betegség, ami során a koleszterin és más zsírok lassan rátapadnak az erek falaira. Idővel az artériák belső felületén megjelenik a lepedék, ami megkeményedik és plakká alakul. Ez összehúzza a véráramlást az artériákban, ami esetleges vérrögképződéshez, magas vérnyomáshoz, anginához vagy szívrohamhoz vezethet. Az étrendi és életmódbeli változtatások lassítják a plakk növekedését, de a plakkot teljes egészében csak gyógyszeres kezelés vagy műtét segítségével lehet eltávolítani.

Kutatás
Egy 2004-es kísérlet során egy csapat izraeli és amerikai kutató gyűlt össze, hogy megvitassák a gránátalma lé hatását az artériás plakkra. Három évnyi kutatási eredményeket vetettek össze. A kutatók megállapították, hogy 12 hét alatt az artériás fal vastagsága 30%-kal csökkent a gránátalma levet fogyasztók körében. Ez az eredmény meglehetősen meggyőző.
Egy másik tanulmány a megfelelő adagolásról szólt. Napi 50 ml gránátalma lével már igen hatékonyan tehetünk az egészségünkért. Fontos, hogy mindig cukormentes levet vásároljunk.

—————

Vissza