A gránátalma érettségét könnyű tesztelni, amíg a fán van és később is, amikor már a boltokba kerül. A gránátalma gyümölcse akkor érik meg, amikor naggyá és kerekdeddé válik. Ebben a gömbben spirálisan helyezkednek el a magok. Amint a gránátalma megérik a magokat zamatos gyümölcshús borítja majd be és egyre “kövérebb” lesz maga a gyümölcs. Ha a gránátalma külső felülete, a bőre kiszárad és repedések jelennek meg rajta, akkor a gyümölcs túléretté válik. Ha a boltban vásároljuk a gyümölcsöt, akkor érdemes néhány dolgot megfigyelni rajta, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő példányt.
1. Keressük azt a gránátalmát, ami mély piros és színe az egész felületen egyenletes. A világos színű gránátalma áltlaában még nem érett vagy túlérett. A sötétebb foltok is a túlérettségről árulkodnak.
2. Érezd a gránátalma súlyát is. Vegyük kézbe és így méregessük. Minél nehezebb a gránátalma, annál több benne a mag és annál zamatosabb.
3. Nyomjuk meg óvatósan a külső héjat a hüvelykujjunkkal. Ha a gránátalma érett, akkor annak felülete bőrszerű és nem túl száraz. Ha a bőrön repedéseket látunk vagy horpadást, akkor valószínűleg a belső tartalom is kiszáradt.
4. Érintse meg a bőr finoman a mutatóujjával. Az érett gránátalma áltlaában kongó hangot ad, hasonlóan egy fém tartályhoz.
3
Nyomja meg a külső héjon a gránátalma a hüvelykujjával. Egy érett gránátalma bőr ad egy kicsit, és ugrál vissza, amikor folytatta. Ha a bőr repedés vagy tartózkodás horpadt, akkor a gyümölcs belsejében valószínűleg kiszáradt is.
4
Érintse meg a bőrt finoman a mutatóujjával. Egy érett gránátalma általában egy kongó hangot hasonló fém tartályt amikor megérintette.
—————