Mire jó a gránátalma?

2014.07.14 07:49

A gránátalma gyümölcse lédús, rubinvörös húsa frissítő ízű, egyszerre édes és savanyú zamattal. De nemcsak íze miatt érdemes fogyasztani ezt a nagyszerű gyümölcsöt, hanem azért is, mert a gránátalma teli van jótékony vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitotápanyagokkal és antioxidánsokkal és klinikai bizonyítékok szólnak amellett, hogy képesek a szervezetet ellenállóvá tenni a szívbetegségekkel és a rák bizonyos típusaival szemben.
Egy fél csésze gránátalma hús 80 kalóriát, 18 gramm szénhidrátot, 12 gramm gyümölcscukrot, 5 gramm diétás rostot tartalmaz. A gránátalma zsírmentes, alacsony a sótartalma és nem tartalmaz koleszterint, viszont 180 mg kálium található meg benne, ami elengedhetetlen az egészséges vérnyomáshoz. A gránátalma levében sok a folsav, a B-vitamin és a vas.
A gránátalma rendkívül erős védő hatással rendelkezik. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a tanninok, az antociánok és az ellagsav, melyek segítségével hatékonyan megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. A gránátalma rendszeres fogyasztásával meggátolhato az LDL koleszterin oxidásciója a szervezetben, így az atherosclerosis nevű betegség ellen is védelmet nyújt ez a gyümölcst. A gránátalma csökkenti a stressz által kiváltott ischaemiát, javítja a szívizom vérellátását. A gránátalma kivonat jelentős mértékben gátolja a prosztata daganatok kialakulását is, de segítségével megelőzhetőek más rákos megbetegedések, így a mellrák, a vastagbélrák is.
Fontos, hogy mindig mélyvörös, kemény példányokat vásároljunk, mert ezek a legzamatosabbak és ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint.

—————

Vissza