Blog

Hogyan biztonságos fogyasztani a gránátalma levét?

2014.07.14 07:53

A gránátalmát ma már az egész Földközi-tenger térségében termesztik és az ott élő népek számára ez a gyümölcs az Édenkert egyik hozadéka. A modern időkben a gránátalmát úgy tartják számon, mint egy szuperélelmiszert, ami képes enyhíteni számos betegséget gyógyító tulajdonságainak köszönhetően. A kutatások bebizonyították, hogy a gránátalma több körülmény között is igen hatékony. Persze fontos, hogy fogyasztását megelőzze egy orvosi konzultáció, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

Javasolt mennyiség
A Maryland Egyetem Orvosi Központja azt javasolja, hogy napi 2,5-5 dl gránátalma lé fogyasztása biztonságos a legtöbb ember számára. Azonban mivel hivatalosan nem minősül gyógyászati terméknek, a gránátalma kapcsán nincsen egységes ajánlott adag. Ezért is fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, aki megállapítja majd a biztonságos adagolást.

Toxicitás
Mint sok természetes kiegészítő és gyümölcslé, a gránátalma esetében is kell számolni a toxicitással, ha túl nagy dózisban jutunk hozzá. A Purdue Egyetem kimondja, hogy a tanninok hosszantartó és túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre. Az azonban nem világos, hogy mekkora mennyiségnél jelentkezhetnek a mellékhatások.

Előnyök
A gránátalma képes megakadályozni az artériás plakk képződését, megelőzi a prosztatarákot és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek súlyosságát. Tudományos bizonyítékok támasztják alá, jogy képes csökkenteni a koleszterinszintet és lassítja a prosztatarák növekedését. Annak ellenére, hogy a korai vizsgálatok ígéretesek, további kutatásokra van szükség, hogy meghatározzák a gyümölcs valódi hatékonyságát.
 

—————

A szőlőlé és a gránátalma

2014.07.14 07:52

A cukrozatlan, természetes gyümölcslé része az egészséges táplálkozásnak. Napi négy-öt adag gyümölcsre van szükségünk, ahol fél csésze gyümölcslé tesz ki egy adagot. A gyümölcsök és a gyümölcslevek antioxidánsokat tartalmaznak és olyan tápanyagokat, amik segítenek az olyan komoly betegségeket is megelőzni, mint a rák. A szőlőlé és a gránátalma leve is igen népszerű, így könnyen beszerzhetjük palackozott formában is, tehát nem kell otthon fáradnunk a gyümölcslé kinyerésével.

A gránátalma előnyei
A gránátalma lé segíthet megelőzni az ízületi gyulladásokat, az érelmeszesedést, állítja a Harvard Health Publications. A Kaliforniai Egyetem kutatásai igazolják, hogy ez igen hatékony a prosztatarák kezelésében és megelőzésében. Azoknál prosztatarákos betegeknél, akik napi 3-4 dl gránátalma levet isznak minden nap, nagymértékben javul az életminőség, csökkennek a tünetek és javulnak a túlélési esélyek. A prosztata specifikus antigének termelődését is csökkenti a gránátalma, amik egyébként súlyosbítanák a rákos tüneteket.

A szőlőlé előnyei
A szőlő nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, különösen rezveratrolt, ami segít fenntartani a verőerek egészségét és csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Egy 2007-es cikk szerint a szőlőlé segít megelőzni a mellrákot is. A cikk azt állítja, hogy a szőlőlé előnyös tulajdonságai fontosabbak, mint a vörösbor esetében.

A gránátalma antioxidánsként
A gránátalma is nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, amik felveszik a harcot a rákos sejtekkel szemben, tovább lassítják az öregedési folyamatot, harcolnak a szívbetegségek ellen és csökekntik az Alzheimer-kór tüneteit.
 

—————

A gránátalma hatékonyan csökkenti az artériás plakkot

2014.07.14 07:51

Bár néhány kutatás alátámasztja a feltevést, hogy a gránátalma levének rendszeres fogyasztásával csökkenthető az artériás plakk nagysága, még több kutatásra van szükség ennek az állításnak az igazolására. A MedlinePlus az utóbbi években újabb pozitív eredményekkel rukkolt elő. A gránátalma rengeteg antioxidánst tartalmaz, így a világ egyik legegészségesebb gyümölcslevének számít.

Érelmeszesedés
Az érelmeszesedés egy olyan betegség, ami során a koleszterin és más zsírok lassan rátapadnak az erek falaira. Idővel az artériák belső felületén megjelenik a lepedék, ami megkeményedik és plakká alakul. Ez összehúzza a véráramlást az artériákban, ami esetleges vérrögképződéshez, magas vérnyomáshoz, anginához vagy szívrohamhoz vezethet. Az étrendi és életmódbeli változtatások lassítják a plakk növekedését, de a plakkot teljes egészében csak gyógyszeres kezelés vagy műtét segítségével lehet eltávolítani.

Kutatás
Egy 2004-es kísérlet során egy csapat izraeli és amerikai kutató gyűlt össze, hogy megvitassák a gránátalma lé hatását az artériás plakkra. Három évnyi kutatási eredményeket vetettek össze. A kutatók megállapították, hogy 12 hét alatt az artériás fal vastagsága 30%-kal csökkent a gránátalma levet fogyasztók körében. Ez az eredmény meglehetősen meggyőző.
Egy másik tanulmány a megfelelő adagolásról szólt. Napi 50 ml gránátalma lével már igen hatékonyan tehetünk az egészségünkért. Fontos, hogy mindig cukormentes levet vásároljunk.

—————

A gránátalma és a Crestor

2014.07.14 07:50

A koleszterin egyfajta zsír, ami nagyon fontos szerepet tölt be a szervezetben, hiszen a sejtmembránokat javítja és bizonyos hormonok termelődésében is részt vesz. Azonban ha a vér koleszterinszintje túl magas, akkor megnő az érelmeszesedés, a szívbetegségek, a stroke és más hasonló betegségek kialakulásának kockázata. A Crestor egy olyan gyógyszer, ami hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet, de lehet, hogy a gránátalma is kiváltja nálunk ugyanezt a hatást, ezért érdemes orvosunkkal tárgyalni ezügyben.

Lipoproteinek
A koleszterin a vérben egy komplex fehérjéhez tapadva utazik. Az alacsony sűrűségű lipoproteink az LDL egy rossz koleszterin, mert hozzájárul a véredényekben kialakuló lerakódásokhoz és az érfalak rugalmasságának elvesztéséhez. Ezzel szemben a nagy sűrűségű lipoprotein, a HDl kitisztítja az artériákat, eltávolítja a felesleges koleszterint a vérből.

Crestor és a gránátalma
A Crestor egy olyan koleszterincsökkentő, ami a sztatinok körébe tartozik. A véd LDL koleszterinszintjét csökkenti és hajlamos arra, hogy növelje a HDL-t. Ezenfelül elnyomja a HMG-CoA-reduktáz termelődését is, ami a koelszterinszint növekedéséért felelős. A gyógyszer áltlaában hatékony és biztonságos, de olyan mellékhatásokat prdukálhat, mint a fejfájás, a hányinger, a székrekedés, a gyengeség, a fáradtság, a láz vagy az izomfájdalom.
A gránátalma ezzel szemben egy természetes koleszterincsökkentő, ami nagyon gazdag antioxidánsokban. Eltávolítja a szabad gyököket a szervezetből, csökkenti az LDL oxidációját, megtisztítja az ereket, csökkenti a vérnyomást. Ráadásul mellékhatása sincsen.

—————

Mire jó a gránátalma?

2014.07.14 07:49

A gránátalma gyümölcse lédús, rubinvörös húsa frissítő ízű, egyszerre édes és savanyú zamattal. De nemcsak íze miatt érdemes fogyasztani ezt a nagyszerű gyümölcsöt, hanem azért is, mert a gránátalma teli van jótékony vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitotápanyagokkal és antioxidánsokkal és klinikai bizonyítékok szólnak amellett, hogy képesek a szervezetet ellenállóvá tenni a szívbetegségekkel és a rák bizonyos típusaival szemben.
Egy fél csésze gránátalma hús 80 kalóriát, 18 gramm szénhidrátot, 12 gramm gyümölcscukrot, 5 gramm diétás rostot tartalmaz. A gránátalma zsírmentes, alacsony a sótartalma és nem tartalmaz koleszterint, viszont 180 mg kálium található meg benne, ami elengedhetetlen az egészséges vérnyomáshoz. A gránátalma levében sok a folsav, a B-vitamin és a vas.
A gránátalma rendkívül erős védő hatással rendelkezik. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a tanninok, az antociánok és az ellagsav, melyek segítségével hatékonyan megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. A gránátalma rendszeres fogyasztásával meggátolhato az LDL koleszterin oxidásciója a szervezetben, így az atherosclerosis nevű betegség ellen is védelmet nyújt ez a gyümölcst. A gránátalma csökkenti a stressz által kiváltott ischaemiát, javítja a szívizom vérellátását. A gránátalma kivonat jelentős mértékben gátolja a prosztata daganatok kialakulását is, de segítségével megelőzhetőek más rákos megbetegedések, így a mellrák, a vastagbélrák is.
Fontos, hogy mindig mélyvörös, kemény példányokat vásároljunk, mert ezek a legzamatosabbak és ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint.

—————

A gránátalma egészségügyi hatásai

2014.07.14 07:48

A gránátalma amellett, hogy kiváló forrása a C-vitaminnak, kalciumnak és káliumnak, számos olyan erős antioxidánst is tartalmaz, amik védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A kutatások azt igazolják, hogy a gránátalma napi étrendbe való iktatásával javítható az általános egészségi állapot és csökkenthető a szív- és érrednszeri betegségek, valamint a rák egyes fajtáinak kialakulása.

Harcol a tüdőrák ellen
Egy 2007-es tanulmány szerint a gránátalma hatékonyan lassítja a tüdőrák terjedését a betegek esetében. A tudósok megállapították, hogy ennek oka a gránátalma magas antioxidáns tartalma, ami így gyulladáscsökkentőként és antikarcinogénként működik.

Lassítja a porc romlását
A gránátalma előnyös lehet az osteoarthritisben szenvedők számára is, mivel javítja a porcok állapotát és élettartamukat növeli. Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy a gránátalma megakadályozza azon enzimek termelődését, amik a porcveszteséget generálják.

Csökkenti a mellrák kockázatát.
Egy 2009-es tanulmány szerint a gránátalma csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A gránátalma egy ellgasav nevű antioxidánst is tartalmaz, ami blokkolja az aromatáz nevű enzimet, ami kulcsszerepet játszik a mellrák kialakulásában.

Gyulladáscsökkentő
Egy 2009-es kutatás igazolta, hogy a gránátalma kivonata csökkenti a szervezetben fellelhető gyulladásokat, így javítja a szívek és az erek állapotát is.

—————

A gránátalma előnyei a férfiak számára

2014.07.14 07:47

A gránátalma amellett, hogy kiváló forrása a C-vitaminnak és a folsavnak, kiváló antioxidánsokkal is rendelkezik, így számos egészségügyi problémát kezelhetünk a segítségével. A kutatások azt mutatják, hogy a gránátalma levének fogyasztása a férfiak számára is igen hatékony, hiszen segítségével megelőzhetőek azok a betegségek is, amelyek kifejezetten a férfiakat érintik.

Csökkenti a prosztatarák kockázatát
Az M. Young Hong által vezetett kutatócsoport a gránátalma azon képességét vizsgálták, hogy vajon ténylegesen véd-e a prosztatarák kialakulásával szemben. Felfedezték, hogy a gránátalma összetevői a prosztatarákos sejtek apoptózisát vagy sejthalálás indukálják, ezáltal meggátolják a rák továbbterjedését is. A gránátalma hatékony antioxidáns, különösen punicalagin és punicalin vegyületeinek köszönhetően véd a prosztatarák ellen.

Javítja a sperma minőségét és sebességét
A gránátalma jó hatással van a sperma minőségére és annak motilitására, állítja egy 2008-ban közzétett tanulmány. Egy kutatás során a férfiakat négy csoportra osztották: a kontroll csoport mellett az egyik napi 0,25 ml gránátalma levet, a másik 0,5 ml gránátalmalevet, a harmadik pedig 1 ml-t kapott alkalmanként. A hét hetes vizsgálat végén a kutatók azt tapasztalták, hogy a sperma minőségének növekedése egyense arányban állt a gránátalma levének mennyiségével.

Javítja a merevedési zavarokat is.
Egy 2007-es tanulmány igazolta az eredményeket.
 

—————

Első bejegyzés

2014.07.14 07:46

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

—————