Blog

Roston csirke gránátalma szósszal

2015.06.30 10:30

photos2.demandstudios.com/DM-Resize/www.livestrong.com/ls_images/recipes/00000/33/60/o/chicken-paillards-avocado-pomegranate-salsa-633.jpg?w=280&h=280&keep_ratio=1A roston csirke egy olyan étel, ami során a csirkemellet nagyon vékonyra vágva sütjük meg grillrácson. Mivel nagyon gyorsan kiszárad így a hús, ezért érdemes vele óvatosan bánni. Ehhez az ételhez adjunk most egy fanyar, ugyanakkor mégis édes salsát, aminek az alapja a gránátalma. Az egész ételt friss gránátalma magokkal megszórva érdemes tálalni, illetve egy kevert salátát is kínálhatunk mellé.

450 gramm csirkemell
1/4 csésze citromlé, frissen facsart
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
csipetnyi só és frissen őrölt bors

2 teáskanál gránátalma melasz
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 gramm gránátalma mag
4 evőkanál krémsajt
400 gramm avokádó
2 teáskanál petrezselyem
1 teáskanál jalapeno paprika

Utasítások

KÉSZÍTSD ELŐ A CSIRKÉT
-A csirkemelleket egy darab műanyag fólia alatt klopfoljuk ki, amíg a lehetú legvékonyabb szeleteket megkapjuk. Egy kis tálban keverjük össze a citromlevet, az olívaolajat, a gránátalma melaszt, majd adjunk hozzá egy kevés sót és borsot. Ebben pácoljuk a csirkét, úgy, hogy lefedjük és a hűtőszekrényben legalább 20 percig, de akár egy óráig is pihentetjük.

KÉSZÍTSD EL A SALSÁT
-Reszelt finomra a citrom héját, majd nyomd rá az egy evőkanál levét is. Szedjük ki a gránátalma magjait, a többi rését dobjuk e, a magokat pedig tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a citrom héját és levét, a mogyoróhagymát, az avokádót, az olívaolajat, a petrezselymet, a jalapenot, a gránátalma melaszt és a kevés sót. Egy spatulával óvatosan dolgozzuk össze, míg egy masszát kapunk. Ízlés szerint ízesítsü utólag, ha szükséges.

Süsd meg a csirkét
-Melegítsünk fel fél evőkanál olívaolajat közepes lángon, majd körülbelül 3 percen át pirítsuk meg rajta a csirkemellek egyik oldalát, majd a másikat is. Tegyük a csirkét egy tányérra, majd halmozzuk rá a salsát és így kínáljuk.

—————

Bor gránátalmából?

2015.06.30 10:29

A bor egy alkoholtartalmú ital, ami erjesztett gyümölcsléből készül. Áltlaában a szőlőt használják az elkészítéséhez, mivel a szőlő természetes kémiai összetétele lehetővé teszi, hogy cukor, savak, enzimek vagy más alapanyagok hozzáadása nélkül fermentálhassuk. A szőlőben található cukor alakul át alkohollá. A különböző szőlőfajtákból pedig változatos borokat lehet készíteni. Azonban manapság másfajta gyümölcsökből is előállítanak borokat, többek között például a gránátalmából is készülhet ilyen alkoholos ital.

A gránátalma bor egészségügyi előnyei:
A gránátalma bor segíthet csökkenteni a kockázatát az olyan egészségügyi problémáknak, mint az érelmeszesedés, az osteoarthritis és a cukorbetegség. Mivel a gránátalma igen gazdag antioxidánsokban, így képes megakadályozni az artériák falának megkeményedését és megvastagodását, csökkenti a porc és az ízületek károsodását, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani gránátalma bort.

A gránátalma bor bőséges forrását adja a különböző vitaminoknak. A gránátalma egy szép és temrészetes forrása az olyan vitaminoknak, mint az A, a C és az E-vitaminok, ezenfelül még nagy koncentrációban tartalmaz folsavat is, amelyek a gránátalmából készült borban is jelen vannak.

A gránátalma bor csökkentheti az Alzheimer kór kialakulását az idősebb embereknél.

A gránátalma bor segíthet csökkenteni a gyulladásokat és jót tesz a bőr egészségének is.

A gránátalma bor segít csökkenteni a nők által tapasztalt menopauzális tüneteket is.

A gránátalma bor a műtét utáni felépülést is segíti.

—————

Milyen igényei vannak a gránátalma fának?

2015.06.30 10:29

A gránátalma vadul népszerű lett a 2000-res évek közepére. Nagy számban kezdett felbukkanni az élelmiszerboltokban, illetve a gránátalma leve és a belőle készült szirupok is széles körben elérhetővé váltak. A gyümölcs népszerűsége elsősorban tápanyagtartalmának köszönhető.
A gránátalma egy jó rostforrás, magas kálium- és C-vitamintartalma miatt sok ember számára igen kedvelt gyümölcs. Ezenfelül a gránátalma teli van antioxidánssal is, amelyekről ismert, hogy igen hasznosak a szívbetegségek megelőzésében, illetve a rák leküzdésében is. Bár a gránátalma nem növekszik minden éghajlaton, a gránátalma fák szépek lehetnek a saját háztáji kertünkben is. Ha bizonyos igényeit kielégítjük, akkor saját egészségünk ellátására elegendő gyümölcsöt fog termelni már egyetlen fa is.

Ültetés
A gránátalma fákat a tél végén vagy kora tavasszal kell kiültetni, miután elmúltak az utolsó fagyok, állítja az University of Florida IFAS Extension. Úgy kell ültetni, hogy a gyökerek nedves, de nem túl telített talajba kerüljenek. A konténer nevelésű fákat azonos mélységbe kell ültetni, mint ahogyan eredeti helyükön voltak. Ha a gránátalma fákat sövényekbe ültetnénk, akkor legalább 6-9 méterre ültessük egymástól az egyes darabokat, hogy minden egyes növénynek legyen legalább 12-18 méter helye a növekedésre.

Fény
A gránátalma sok napfényt igényel ahhoz, hogy megfelelően termelhesse gyümölcseit. Ezeket a fákat a legnaposabb és legmelegebb helyre kell ültetni, amennyire ez csak lehetséget, tanácsolják a Californian Rare Fruit Growers. Megfelelő éghajlaton a gránátalma megtűri a részleges árnyékot, de minél naposabbak a feltételek, annál jobb.

—————

A gránátalma hatása a gyógyszerekre

2015.06.30 10:28

A gránátalma leve ma már egy új táplálkozási nagyhatalommá nőtte ki magát. A gránátalma levét ugyanis úgy tartják számon, mint ami képes kezelni és megelőzni a rák különféle típusait, a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, az elhíást, a dentális plakk lerakódását stb. Azonban ez a hatékony kiegészítő hatással van az egészségünkre más módon is. A gránátalma leve ugyanis befolyásolhatja azon gyógyszerek hatékonyságát, felszívódását, amelyeket éppen ezért szedünk, hogy egészségünket visszanyerjük. A gránátalma levének fogyasztásával ilyenkor pedig éppen ezt tesszük kockára.

Gyógyszerkölcsönhatások
A gránátalma levének azonban árnyoldalai is lehetnek. Egyes esetekben ugyanis a gránátalma leve kölcsönhtásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Éppen ezért, ahhoz, hogy a gránátalma levének fogyasztása biztonságos maradjon, nagyon fontos, hogy megkérdezzük az orvosunkat vagy a gyógyszerészt, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerünk nem lép-e kölcsönhatásba a gránátalma levével, illetve a gránátalmás kiegészítőkkel.

Mit kell tudni?
A gránátalma fogyasztása biztonságosnak tekinthető, amennyiben nem haladja meg a napi egy pohár (kb. 2,5 dl) fogyasztást. Ennek ellenére fontos óvatosnak lennünk, ha vérnyomás gyógyszereket szedünk, illetve tudni kell azt is, hogy a gránátalma leve kölcsönhatásba léphet az olyan italokkal is, mint a grapefruitlé. Mind a grapefruitlé és a gránátalmalé ugyanazt az enzimet használja a felszívódáshoz. A legtöbb esetben a gránátalma levét és a különféle gyógyszerkölcsönhatásokat nem vizsgálták eléggé alaposan, így érdemes az orvosunktól utánakérdezni mindennek alaposan.

—————

A gránátalma leve növeli a nitrogén-oxid szintjét?

2015.04.01 08:29

A gránátalma leve teli van egészséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és elősegíti a nitrogén-monoxid termelését is. A gránátalma egy népszerű gyümölcs, amit már évezredek óta használnak, az ókori civilizációkban például a jólét és a remény szimbólumaként ismerték el. Sőt világos, hogy a gránátalma még sokkal előnyösebb lehet annál, mint ahogyan azt a görögök és az egyiptomiak valaha is gondolták. A modern kutatások száma egyre növekvő és ezek rendre kimutatják, hogy a gránátalma leve olyan vegyületeket is tartalmazhat, amelyek javíthatják a szervezetben  nitrogén-monoxid szintjét, így képesek harcolni a szívbetegségekkel szemben. Bár még túl korai, hogy a gránátalmához forduljunk, ha a szív- és érrendszeri megbetegedéseket szeretnénk kezelni, hiszen a hagyományos kezelési módok még sokkal elterjedtebbek, azonban a gránátalma levének fogyasztása egy igen ízletes módja lehet annak, hogy támogassuk a szív és az erek egészségét.

Jelentőség
A nitrogén-monoxid segít fokozni a véráramlást, miközben megvédi az artériák bélését és megakadályozza az artériák eltömődését. A belső réteg sejtekből épül fel, úgynevezett endoteliumból, amelyek a nitrogén-oxid hatására kitágulnak, így az artéria falainak köszönhetően javul a véráramlás. A szélesebb artériák fokozzák tehát a vérkeringést, csökkentik a vérnyomást és megakadályozzák a vérrögök képződését. Az antioxidánsok, mint az A-vitamin és a C-vitamin, amelyeket a gránátalma is nagy koncentrációban tartalmaz, segítenek megelőzni a nitrogén-oxid lebomlását a szervezetben, így a gránátalma különösen hasznos a nitrogén-monoxid gyarapításában.

—————

A gránátalmalé és az agy

2015.04.01 08:29

Bizonyos gyümölcsök egészségügyi hatásait ismerve, megvásárolhatjuk őket nemcsak élvezeti, hanem egésségügyi célból is. A gránátalma például éppen egy olyan gyümölcs, aminek nagyon sok egészségügyi előnye létezik: a gránátalma antioxidánsai segítenek fenntartani az általános jó közérzetet, illetve számos tanulmány utal arra, hogy a gránátalma tápanyag-összetételének köszönhetően képes megvédeni az agyat a különféle károsodásoktól. A gránátalma ezenfelül növelheti bennünk a motiváció éretét is, ami jó hatással van a szellemi és fizikai tevékenységeink sikerességére is.

Antioxidáns tartalma
A Journal of Agricultural Food Chemistry kutatói állítjk, hogy a gránátalma leve nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz. A kereskedelemben kapható gránátalmalé háromszor annyi antioxidánst rejt magában, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Az antioxidáns mennyisége pedig még nagyobb volt az egész gyümölcsben, ami azt jelenti, hogy a gránátalma magjai is igen koncentrált formában tartalmazzák ezeket az antioxidánsokat. Az pedig tény, hogy ezek az antioxidánsok fontos szerepet játszank az gyműködés fokozásában.

Antioxidánsok és az agyműködés
A Franklin Intézet szerint a gránátalma leve fontos szerepet játszik az oxigénegyensúly fenntartásában az agyi területeken. Az antioxidánsok ráadásul fontos feladatot látnak el: megakadályozzák, hogy a szabad gyökök kárt tegyenek az agyi működésben.

—————

A gránátalma hatalmas előnyei

2015.01.13 08:50

A gránátalma széles skáláját kínálja az egészségnek, szépségnek és a klinikai előnyöknek. Az emberek már igen régóta használják a gránátalma levét, ami előnyös mind a bőrnek, mind az egészségnek számos módon. A gránátalma az egyik legegészségesebb étel, amit nagyszerűen be lehet illeszteni a hagyományos étrendbe. A gyümölcs héja tartalmazza a legnagyobb mennyiségű antioxidánst, amelyek a gránátalma levében is megtalálhatóak. A gránátalma levének fogyasztásával hozzájuthatunk az összes olyan tápanyaghoz, amire a szervezetünknek mindenáron szüksége van. A szakértők állítják, hogy egy pohár gránátalma lé már 40%-át fedezi a napi rutinbevitelnek, illetve más A-vitaminoknak, a C-vitaminnak, az E-vitaminnak és a folsavnak is. Azonban nagyon fontos, hogy ne édesítetten igyuk a gránátalma levét, mert a cukor ellensúlyozza a gránátalma lé egészségügyi előnyeit.
Hagyományosan a gránátalmát különféle gyógyászati célokra is felhasználják. Sokan használják a gránátalmát a fekélyek kezelésére, illetve a hasmenés gyógyítására is. A gránátalma jótékony hatással van a szív artériáira is. Ezenfelül képes csökkenteni az erekben fellépő gyulladások esélyét és mennyiségét is. A gránátalma leve segít fenntartani a cukor szintjét a vérben, ráadásul még a vércukorszint csökkentésében is fontos szerepe lehet.
A szakértők természetes aszpirinként is tekintenek a gránátalmára. Sőt a gyümölcslé eltávolítja a szabad gyököket a szervezetből, így megakadályozza a rákos sejtek kialakulását és azok terjedését.

—————

A gránátalma hihetetlen előnyei

2015.01.05 08:33

Orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalma még a torokfájás enyhítésében is részt vehet. Ha ilyen problémával küzdünk, akkor nem kell mást tennünk, mint a torkonkat egy nap többször átöblíteni a gránátalma levével. Ezenfelül a gránátalma nemcsak szomjoltó, hanem képes csillapítani a lázat is. A magokból nagyszerű teát lehet főzni, ami képes visszaállítani a normális testhőt. Nem véletlenül tartják a gránátalmát csodának, hisen ez a gyümölcs egyedülállóan képes erősíteni az immunrendszert, illetve csökkenteni a stresszt és megszabadítani minket a szorongásainktól. A gránátalma szárított magjaiból levest is lehet főzni, ami igen hatékony a sebek és gyulladások gyógyítására. Ha fogfájással küzdünk, akkor érdemes a gránátalma magjait rágni, illetve emellé mézet fogyasztani. A gránátalma kivonatokat rá lehet szórni a bőr repedéseire és karcolásaira, ennek köszönhetően azok eltüntethetőek. A gránátalma hgéja erősíti a gyomrot, ez a gyümölcs pedig képes az egész szervezetet támogatni a fertőző betegségekkel, a kimerültséggel és a műtét utáni problémákkal, elsősorban a gyengeséggel szemben is.
A gránátalma előnyeit a végtelenségig lehet sorolni. Azonban amellett, hogy a gránátalma valóban egy egészségügyi csoda, nem szabad elfeledkezni arról, hogy íze is meglehetősen kellemes. A lédús, fanyar gyümölcsöt tehát önmagában is érdemes fogyasztani. Ráadásul a gránátalmából lehet készíteni desszertet, fagylaltot, italokat, szörpöt, süteményeket, mártásokat, így ezerféleképpen bevihetjük a táplálkozásunkba.

—————

Miért fogyasztanak egyre többen gránátalma levet?

2014.11.20 08:35

Ma már egyre többen fogyasztják rendszeresen a gránátalma levét, ami nemcsak azért történik, mert ennek a gyümölcsnek nyilvánvalóan jó íze van, hanem azért is, mert számtalan egészségügyi ellátást kínál ez a gyümölcs. A gránátalma magjai és leve különféle tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek abban, hogy a testünk formában maradjon. A gránátalmában értékes aminosavakat, niacint, vasat, káliumot, folsavat és antioxidánsokat is találunk. De ezenfelül nagy koncentrációban vannak benne jelen a B5-, B3-, C-, E- és A-vitaminok is. A különböző vitaminoknak és tápanyagoknak köszönhetően a gránátalma leve rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár együtt.
A gránátalma egyik előnye, hogy amikor az emberek rendszeresen isszák, akkor nagy eséllyel javulhat a memóriájuk. Ezenfelül ez az ital anti-aging tulajdonságokkal rendelkezik, képes a koordináció fokozására, illetve megállítja az agyi funkciók csökkenését. Tehát ha az a típus vagyunk, aki sokat dolgozik, és olyan munkát végez, amely megköveteli a sok gondolkodást, memorizálást, elemzést, akkor érdemes figyelembe venni a gránátalma rendszeres használatát, amivel fenntarthatjuk a teljesítményt.
A gránátalma másik előnye, hogy képes javítani a megjelenésünkön. Függetlenül az egyén állapotától, a gránátalma képes felfrissíteni a bőr állapotát, kisimítani a kisebb ráncokat, illetve megőrizni a bőr puhaságát, fiatalosságát. A gránátalma megszünteti a pattanásokat és kezdeti a korán megereszkeett bőrt is.

—————

A gránátalma kulináris használata

2014.10.27 10:06

Mivel a gránátalma a világ nagyon sok régiójában őshonos, azt gondolják, hogy már a civilizáció előtt is jelen volt az emberiség életében. Ezt igazolják azok az ősi szövegek is, amelyek megemlítik a gránátalmát, többek között ilyenek például a babiloni szövegek, de ott van a gránátalma a Kivonulás könyvében is, a homéroszi himnuszokban, illetve a Koránban. Van némi spekuláció arra vonatkozóan is, hogy a bibliai Édenkertben Éva nem hagyományos almafáról szakította le a gyümölcsöt, hanem gránátalmafáról. A gránátalma az ókori világban gyakran a jólét szimbólumaként jelenik meg. A gránátalma középkori latin neve magos alma, vagyis ponum granatum.

A gránátalma kulináris használata
A gránátalma természetes édes-fanyar íze gyümölcsről gyümölcsre változik. A gránátalma leve vitathatatlanul a leggyakoribb termék az Egyesült Államokban, ahol gyakran keverik más gyümölcslevekkel vagy összetevőkkel, hogy minimalizálják fanyar ízét. A grenadine is igen népszerű, ami a gránátalma édesített és sűrített leve, a koktélok gyakori alapanyaga.
A gránátalma melasz vagy szirup ennél még sűrűbb és ezt is felhasználják a különféle ételekhez, desszertekhez, koktélokhoz, mártásokhoz, szószokhoz.
Az egész friss gárnátalma magokat gyakran fogyasztják nyersen is. Ezek fogyaszthatók, mint egy falat, de rászórhatjuk a salátákra, joghurtokra vagy bármilyen más ételbe is. A szárított gránátalma magok még mindig tartalmaznak annyi nedvességet, hogy fel lehet használni őket a gabonapelyhekben vagy bármilyen olyan ételben, amely szárított gyümölcsöket ír elő.
 

—————