Blog

A gránátalma és a zsidó új év

2014.10.15 19:29

A gránátalmát a zsió kultúrában hagyományosan a Ros Hásáná második estéjén fogyasztják. Pontosabban a gránátalma az új gyümölcsöt jelenti és az új év gazdagságát szimbolizálja.

Az új gyümölcs
Két oka van annak, hogy miért a gránátalmát használják az új gyümölcsként a Ros Hásáná második estéjén.
Elsőként ezzel tisztelegnek Izrael földje előtt, ahol a Bibilia szerint a gránátalma őshazája található. Másodszor pedig úgy tartják, hogy a gránátalma 613 magot tartalmaz, ami a zsidók  számára a 613 mitzvothot jelenti, a tóra parancsolatait.

Az áldás
Az áláds után a bor felett kell kezet mosni, amialatt a szertartás vezetője megáldja az új gyümölcsöt. Először is hálát ad Istennek, hogy életben tartott minket ebben az évben, majd imádkozik hozzá a boldog, új évért. A gránátalma magjai ebben az esetben az új életet, a bőséget, a termékenységet és a jólétet szimbolizálják.

A gránátalmáról
A gránátalm Iránbn őshonos, de már igen korán meghonosodott az egész mediterrán térségben. Észak-Amerikába a spanyol telepesek hozták be a 18. században, és ma már ott is termesztik Kalifornia és Arizónia területein. A gránátalma népszerűsége jelentősen megnőtt a 21. században, mivel felismerték, hogy nemcsak szimbolikus ereje, hanem egészségügyi előnyei is vannak. Tanulmányok azt találták, hogy a gránátalma fokozhatja a szív egészségét, véd a prosztatarákkal szemben, lassítja a porcveszteséget, illetve segít a cukorbetegeknek is.
 

—————

Gránátalma főzési tippek 1.

2014.09.29 12:18

Az őszi szezon elhozza az egyik legrégebbi gyümölcs aratását, a gránátalmáét. A gránátalmának van a leggazdagabb története a történelemben és a florklórban. Ha a gyümölcshúst eltávolítottuk a magokról, akkor egy csípős, édes és gazdag ízletes gránátalma levet kapunk. Ez a lé lehet alpaja a szószoknak, az italoknak, a sós ételeknek és édességeknek is, mivel ezeféleképpen el lehet készíteni a gránátalmát.

A gránátalma főzési tippjei - grenadine
Mivel a gránátalma levének savas, citrusos íze van, ezért összetörve lehet belőle citrusos pácokat készíteni a húsokra, hogy frissítsük azok ízeit. Ha viszont nem szeretnénk bajlódni a friss gyümölcslével, akkor beszerezhetünk grenadine-t is, ami egy sűrűs piros szirup, melynek alapja szintén a gránátalmalé. A grenadine az alkoholmentes és alkoholos koktélok leggyakrabban használt alapja, találunk belőle a Tequila Sunrise-ban, a Shirley Temple-ben és a Roy Rogersben. Azonban a bárokban található legtöbb grenadine csak nagyon kis mennyiségben tartalmazza a gránátalmát és főként citromsavból, természetes aromákból és színezékekből áll össze. Tehát, ha nem vagyunk hajlandóak fizetni az igazi grenadinért, amely nagy koncentrációban tartalmaz gránátalmát, akkor érdemes otthon elkészíteni a sajátunkat. A koncentrált, cukrozatlan gránátalmalére lesz szükség ehhez, miból kiszedtük a magukat. Ezt kell utána besűríteni és cukorral keménnyé, sűrűvé főzni. Hasonlóan készül tehát a grenadine, mint a lekvár, csak nem kell annyira besűríteni és lehet, hogy a végén át kell passzírozni ahhoz, hogy csomómentes maradjon a folyadék.
 

—————

A gránátalma és a koleszterin

2014.08.14 08:29

A gránátalmában nagyon nagy mennyiségben találunk antioxidáns hatásű polifenolokat, melyek védik a sejteket és a nitrogén-monoxidot az oxidatív pusztulástól. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet optimálisan használja fel a nitrogén-monoxid biológiai előnyeit. A gránátalma ezenfelül elősegíti a lipid profilok megfelelő máködését. Az egyik vizsgálat során 14 férfi és 8 nő bevonásával (akik mind cukorbetegek voltak és magas volt a lipidprofiljuk is) tesztelték a gránátalmát: naponta 45 mg koncentrált gránátalmát kaptak 8 héten át. A vizsgálat végén a tudósok megállapították, hogy az összkoleszterin és az LDL szintje jelentősen csökkent. Azonban jelentős változás nem volt megfigyelető a trigliceridszintben és a HDL szintjében sem, ami szintén pozitív. A polifenolok, melyek a gránátalmában is igen gyakoriak, különösen jól ismertek arról, hogy gátolják az LDL koleszterin oxidációját, a makrofág sejt képződését és a plakkok létrejöttét az artétriákon belül. Ezért a gránátalma ígéretes megoldást jelent a magas koleszterinszint természetes csökkentésére, illetve a magas koleszterinszint egésségügyi kockázatainak megelőzésére is.
Egy gránátalma vagy fél liter gránátalma leve jó módja lehet annak, hogy visszaszorítsuk a magas koleszterinszintet, hogy megelőzzük a vírusos fertőzések kialakulását, illetve a különféle daganatokét is. Tehát, ha szeretnénk egészségesebbek lenni, akkor a gárnátalmát nem hagyhatjuk ki a történetből.

—————

A gránátalma további gyógyászati hatásai

2014.08.14 08:28

Nézzük mire lehet még felhasználni a gránátalmát.

Degeneratív betegségek
A gránátalma nagyon sok anticianint (piros és kék pigmenteket, az úgynevezett flavonoidokat), illetve C- és E-vitamint tartalma, aminek köszönhetően ez a gyümölcs képes megállítani az öregedés folyamatát, illetve a degeneratív betegségek megjelenését.

Vértisztító
A gránátalma egy hosszantartó kezelés során méregteleníti a vért és regenerálja a vérsejteket. A gránátalma a gyümölcsök királynője, kiváló tápanyagokat biztosít még az idősek és a kisgyerekek számára is.

Cukorbetegség
A gránátalma kiváló gyümölcs a cukorbetegek számára is, mivel nem emeli meg a vércukorszintet. Hatóanyagai ezenfelül védik pket az érelmeszesedéstől, a magas vérnyomástól, ami a két fő kockázatot jelenti a cukorbetegek számára.

Menopauza
A gránátalmában nagyon sok fitoösztrogén van jelen, így a gránátalma ajánlott a menopauza okozta kellemetlenségek megelőésére is. A japán nők kifejezetten azért eszik ezt a gyümölcsöt, hogy csökkentség a változó kor tüneteit.

Anti-anémia
A gránátalma gazdag ásványi anyagokban, C-vitaminban, rézben, ezért képes megakadályozni a vérszegénység kialakulását. A gránátalma a vashinyos vérszegénységet kezelni is képes.

Kórnikus gyulladások
A gránátalma leve, ha reggeli előtt fél órával isszuk meg, akkor nagyon hatásos a gégegyulladással, az arcüreggyulladással és a fülgyulladással szemben is.

—————

Egyébként mi is az a gránátalma?

2014.07.14 08:09

Mi az a gránátalma egyébként? Méretében körülbelül akkor, mint egy narancs, melyet egy vastag, bőrszerű, bíborszínű héj borít. E héj mögött rejtőznek a fogyasztásra alkalmas magok. Körülbelül minden magot egy kis kortynyi gyümölcslé vesz körül, a gránátalmalé ezekből kerül előállításra. A gránátalma íze a kellemesen fanyarig az egészen savanyúig terjedhet. Sokan a meggy ízéhez hasonlítják a gránátalma lé aromáját. Sokszor használják a gránátalmát arra, hogy grenadine-t hozzanak létre, amelyet számos koktél alapanyagaként is flehasználnak. Sokszor a sima gránátalma levet egészségügyi ellátások miatt fogyasztják, illetve gyakran keverik málna vagy áfonyalével, hogy javítsanak az ízén.
A gránátalma egészségügyi előnyei óriásiak. Ezek megtanulása valóban felnyithatják a szemünket és világossá válthat, hogy miért kell antioxidánsokban gazdag gyümölcslevet fogyasztani. A gránátalma egyik legjobb egészségügyi előnyei a következők: segít megelőzni és kezelni három ráktípust is. A mellrák mérete csökken, ha a gránátalma megtámadja a rákos sejteket, a tüdőrák növekedése lelassul vagy megáll, a prosztatarákból pedig fel lehet gyógyulni a gránátalma segítségével. A prosztatarákban szenvedők férfiaknál napi 2 dl gránátalma lé megszüntette a hagyományos rákellenes kezelések szükségességét, például a kemoterápiáét vagy a sugárkezelését.
A gránátalma levének fogyasztása tehát igazán nagyszerű módja annak, hogy javítsuk az egészségünket és az általános jólétünket. Segít a rák megelőzésében, a szív egészségének fenntartásában, a fogak egészségének megőrzésében és a cukorbetegség szinten tartásában is.

—————

A grapefruit és a gránátalma tálalása

2014.07.14 08:08

Oké, egészségügyi okok miatt esszük a gyümölcsöket, jelen esetben a gránátalmát és a grapefruitot. De mi a helyzet a tálalással? Ezeket a gyümölcsöket számtalan módon lehet kombinálni, gyógynövényekkel vagy fűszerekkel, illetve készíthetünk belőle nasit vagy köretet is. Persze fontos mindig figyelni arra is, hogy a szemnek is szép legyen az, amit az asztalra teszünk.
A gránátalmának például kemény és bőrszerű külseje van. Ezen túljutni igazán nagy kihívás lehet, ha még sohasem próbáltuk. A rubin ékszereket nehéz szépen kiszedni a gyümölcsből. A legegyszerűbb módja ennek, ha legvágjuk a gránátalma felső és alsó részét, aztán az ott látható hártyák megntén bevagdossuk a héjat és egyszerűen széthúzzuk a gyümölcsöt. Az arilokat egyszerűen egy tál vízbe lehet pöckölni, ahol így már megmosásra is kerülnek. A víz arra is jó, hogy a hártyákat el lehessen választani a lédús gránátalma magoktól.
A grapefruit esetében az alapos pucolás, utána a gerezdekre bontás lehet a legkézenfekvőbb módja annak, hogy tálaljuk ezt a gyümölcsöt. Nyilván ez némileg egyszerűbb folyamat, de itt is érdemes óvatosan eljárni. Persze arra érdemes felkészülni, hogy a pucolás után körülbelül felére csökken majd a gyümölcs, de hát ez van az olyan gyümölcsök esetében, amit ilyen vastag réteg véd.
A tálalásról most már mindent tudunk, így érdemes saját kulináris utazásra indulnunk.

—————

A gránátalma magolajról

2014.07.14 08:08

A gránátalmamagolaj az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált, persze jogosan. Ez az olaj rendkívül erős, amellett, hogy igen sokoldalú, szinte mindenki számára szükséges lehet. A gránátalma és a gyümölcslé már igen sok figyelemet kapott az elmúlt években, főleg antioxidánsai miatt. A gránátalmamagolaj minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mint a gyümölcslé, azonban sokkal koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagokat, ráadásul számos egyéb juttatást is biztosít a szervezet számára.
A gránátalma magolaj az egyik leginnovatívabb olaj, amelyek az elmúlt években fejlesztettek ki Izraelben. Új tanulmányok azt mutatják, hogy a gránátalmamagolajnak számtalan előnye van. Néhány ember úgy gondolhatja, hogy ez az olaj kicsit drága, viszont ha figyelembe vesszük, hogy sokkal tovább tart, mint kétszáz kiló gránátalma, akkor igen megéri.
A kutatások megállapították, hogy a gránátalmamagolaj igen hatékonyan kezeli az elhízást, a szívbetegségeket és az egyéb problémákat. Képes megállítani a mellrák okozta sejtpusztulást.
Terápiás tulajdonságait magas ellagénsav tartalmának köszönheti, ami egy erps antioxidáns. Ezenfelül jelentős mennyiségben tartalmaz punicinsavat, ami nagyon szorosan kapcsolódik a konjugált linolsavhoz is. Mindkét savról kimutatták, hogy rendkívüli módon képes lessítani a rákos sejtek növekedését. Az ellágsab a gránátalmamagolajban megakadályozza a rákos sejtek terjedését és elősegíti apopózisukat is.

—————

A gránátalma növeli a férfi libidót

2014.07.14 08:07

A gránátalma ma még nem olyan elterjedt gyümölcs, de sokáig csak és kizárólag dekorációként használták. Ma már azonban a sok kutatásnak köszönhetően világossá vált, hogy a gránátalma számos jó tulajdonsággal bír.
Egy tanulmány során például a résztvevő férfiak minden nap megittak egy pohár gránátalma levet lefekvés előtt és egy idő után azt tapasztalták, hogy erekciójuk mérete és minősége, illetve gyakorisága nagymértékben javult. (A férfiak 20 és 70 közöttiek voltak, akiknél már alkalmanként gond volt az erekció fenntartásával)
A gránátalma nagyon koncentráltan, 70%-ban tartalmaz ellagénsavakat, amelyek kifejezetten jó hatással vannak a férfi libidóra. A gránátalma kapszulában 500 mg adagban annyi ellgaénsav található, mint 500 pohár gránátalma lében. A férfi libidó igen hatékonyan fokozható ezekkel a kapszulákkal is, de a gránátalma leve legalább ugyanolyan hatékony.
Az első jelzések szerint a gránátalma valóban hatékony afrodiziákum, így hozzá kell adni ahhoz a csoporthoz, ahol a természetes afrodiziákumok foglalnak helyet, mint például a ginzeng, a Tongkat Ali, a Palma Muira és számos más.
A libidó növekedése során felmerül a kérdés, hogy ezek az afrodiziákumok tulajdonképpen annak köszönhetik vágykeltő tulajdonságaikat, hogy képesek a hajszálereket kitágítani, így növeli a véráramlást a péniszben is. Ezenfelül még képes a gránátalma fokozni a férfiaknál a tesztoszteron termelődését is.

—————

A legfontosabb információk a gránátalmáról 1.

2014.07.14 08:06

Mint sok gyümölcs a gránátalma is jó adag C-vitamint szállít a szervezetünkbe, azonban más gyümölcsökkel ellentétben a gránátalmában nagy koncentrációban van jelen a B5-, B9- és K-vitamin is. Ezenfelül a gránátalma nagy koncentrációban tartalmaz káliumot és cinket, amik szintén létfontosságúak a szervezet egészséges működése szempontjából.
A B5-vitamin vagy ismertebb nevén a pantoténsav elengedhetetlen az egészséges bőrhöz és az idegek megfelelő működéséhez is. A pantoténsav jelen van a hajápolási összetevőkben, de a pantoténsav a táplálkozás szempontjából is igen fontos anyag. A pantoténsav kutatása egyelőre még folyamatban van, de az már bizonyos, hogy ez a mikrotápanyag segít megakadályozni az izomgörcsöket, az inzulinrezisztenciát és a mellékvese-elégtelenséget.
A B9-vitamin vagy folsav nagyobb jelentősséggel kezdett el bírni a világ táplálkozástudományában, amikor a kutatók megállapították, hogy a folsav hiánya a születendő csesemőknél nyelőcső rendellenességeket okozott. A felnőtteknek is szükségük van erre a vitaminra a DNs javítása szempontjából és az egészséges vérsejtek termeléséhez is. A gránátalma magjai a B9-vitamin ajánlott napi adagjának 9%-át tartalmazza.
A K-vitamin nagyon fontos a véraláfutások megelőzésében, illetve a csontritkulás kockázatának csökkentésében is. Áltlaában a sötétzöld leveles zöldségekben található meg a K-vitamin.

—————

A gránátalma használata

2014.07.14 08:05

A gránátalma a tápanyagok jó kombinációját tartalmazza: van benne elegendő mennyiségű folsav, niacin, polifenolok, antioxidánsok, C-vitamin, A-vitamin, B3-, B6- és B12-vitaminok. Mivel ilyen sok tápanyag van benne, ezért ez előnyöseb, mint a hagyományos gyümölcsök és a zöldségek. A tiszta gránátalma leve képes harcolni a betegségekkel szemben, növeli az energiaszintet és drasztikus javulást eredményez az egészségi állapot esetében. A gránátalma kiváló szíverősítő, mivel ez jó hatással van az egész szív- és érrendszerre. Sok előnye miatt szuperélelmiszerként beszélnek róla.
A gránátalmát számos formában be lehet szerezni, ott van a nyers gránátalmalé, a kivonat, a tabletta, a feldolgozott gránátalma koncentrátum, vagy maga a gyümölcs. A gránátalma bármelyik formája biztosítja azt a rengeteg előnyt, amiről most esik szó. A gránátalma hatékony a szívbetegségek kezelésében, az ízületi gyulladások, a hasmenés, az emésztési problémák kezelésében, illetve segít gyógyítani a merevedési zavarokat is. Ez azért lehetséges, mert a gránátalma elősegíti az oxigén áramlását a fontos szervezekbe, mint az agyba és a szívbe, illetve a péniszbe. Olcsóbb és egészségesebb alternatívája tehát a Viagrának.
A gránátalma vírusellenes, gombaellenes és baktériumellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, tehát a fertőzésekkel szemben is kiválóan alkalmazható. A gránátalma hatékony a bélrendszeri paraziták kezelésére, illetve hatékony az öregedéssel szemben is.

—————